Useasti jää jostakin lukemastaan kirjasta tai lehdestä jokin asia mieleen. En muista, mistä luin, mutta aloin pohtia seuraavaa lausetta; kiltti ihminen on harvoin rehellinen. Ensimmäinen ajatus oli, että kiltti ihminen on rehellisyyden perikuva. Juuri sellainen, joka antaa kassalla takaisin liikaa saamansa viisisenttisen. Seuraava ajatus veikin jo syvemmälle. Lauseen viesti onkin totta, jos ajattelee, että kiltti ihminen hyvin useasti kieltää omat tunteensa. Hän ei ehkä uskalla vastata kieltävästi pyyntöihin, joita hän ei haluaisi tehdä. Aluksi voi olla, ettei hän edes tunnista omia tarpeitaan, vaan luulee toimivansa omasta sydämestään käsin. Aikaa myöten oppii, että jokaiseen pyyntöön suostuminen onkin toimintatapa tai käyttäytymismalli; uskomus, että näin pitää tehdä, ohittaa itsensä ja tehdä toisten hyväksi enemmän kuin on tarpeen. Tiedostamaton toiminta on toimintaa kaavamaisesti, mutta tiedostaminen tuo omaan toimintaan totuuden ja tarpeen olla rehellinen itselleen. Liian tiukat, toisten asettamat raamit ovat valheellisia, jos ne hiljentävät ihmisen oman sisäisen äänen. Rehellisyys toisia ja itseä kohtaan rikkoo raamit, jotka eivät anna lupaa kohdella itseä ja toisia rakkaudellisesti. Rehellisyys siis perii maan niinkuin vanhassa sananlaskussa niin osuvasti sanotaan.

"Meillä on taipumus pyrkiä vankeuteen, koska vapaudessa ei mielestämme ole rajoja eikä vastuuta", Kolumni-sydämen sopukoissa, Paulo Coelho.

Eläminen toisten asettamilla ehdoilla on vankeutta ja vapaus koittaa kun rikkoo sellaiset muurit. Todellinen vastuu alkaakin vapautumisesta elämään kuuntelemalla sydämensä ääntä. Sellainen vastuu kunnioittaa omia ja toisten rajoja.

"Se, joka puuttuu toisen elämäntiehen ei löydä koskaan omaansa", Alkemisti, Paulo Coelho.

Mietin vielä sanaa kiltti, joka paremminkin tarkoittaa huomaamatonta itselleen. Muut huomaavat kiltin silloin, kun tarvitsevat häneltä jotakin tai johonkin. Kiltti ihminen kokee itsensä huomaamattomaksi, näkymättömäksi.  Sitten kun alkaakin sanoa ei, muuttuu näkyväksi itselleen ja muille tuhmaksi.  Kiltin ja tuhman voi mielestäni poistaa kokonaan sanavarastosta, koska ne eivät kerro totuudesta mitään. Ne ylläpitävät valheellisuutta.  Vauvasta sanotaan, että se on kiltti, kun se ei itke. Se nyt ei ehkä kuitenkaan tarkoita tuhman vastakohtaa, koska pieni vauva ei vielä ilmaise negatiivisuutta, tuntee ja kokee sitä muista ihmisistä mielestäni kuitenkin. Siltikin itku on vauvan puhetta ja se ilmaisee sillä jotakin.

Katselin aamulla ulos ikkunasta sateen tihkuiseen maailmaan. Huomasin ikkunan välissä jonkun ötökän, joka ilmeisestikin yritti päästä pois sieltä. Mistä lie sinne päässyt? Jossakin kohtaa on ötökän tultava rako. Jonkin aikaa seurasin tilannetta ja sitten päätin avata ikkunan ja auttaa sen pois sieltä. Näin tein. Puhelin soi samalla, joten ötökkä kuitenkin putosi kädestäni. Sai jalat alleen ja meni omia menojaan, kun en sitä enää nähnyt.

Näinkin pienestä ja tavallisestakin asiasta ajatusmaailma alkaa kehitellä laajempia kuvioita. Kuinka moni ihminen tunteekaan pyristelevänsä "ikkunan välissä" eikä löydä tietään selkeyteen. Monenlaiset ahdistavat tilanteet elämässä saattavat saada olon tuntumaan kuin pyörisi samaa ympyrää eikä tahdo nähdä ulospääsyä. Toisinaan itse löytää ratkaisuja, kun on mieli ja silmät avoimena uudelle. Toisinaan tarvitsemme isomman töytäisyn. Liian usein yrittää kuitenkin itse löytää ratkaisua, kun voisi myös pyytää apua toisilta; toisilta ihmisiltä tai sitten siltä voimalta, jota kutsun Jumalaksi. Minulle Jumala ei ole ahtautunut pieniin raameihin, vaan näen hänen voimassaan pelkästään rakkautta ilman syyllistämistä. Koen Jumalan enemmän henkisenä kuin uskonnollisena voimana, joka yhdistää kaikki maailman ihmiset eikä erota heitä. Hän ilmenee kaikkialla samanlaisena vain eri nimisenä eri ihmiskuntien keskuudessa. Ja tietysti enkeleiltä saa ja voi pyytää apua. Luoja on läsnä joka hetki elämässämme.

"Jumala on rakkaus, laupeus ja anteeksianto. Niin uskoessamme emme anna koskaan heikkoutemme lamaannuttaa meitä", Valkyriat, Paulo Coelho.

Katselin tänään tovin, kuinka räkättirastas saalisti. Se kallisti päätään seistessään nurmikolla ja pian kiskaisi madon maasta. Oikein paksua matoa täytyi vetää oikein koko linnunvartalo kaarella. Koska se selkeästi kuunteli madon liikkeitä, piti oikein tarkistaa tietoni linnun korvista. Linnuilla ei ole ulkokorvia, vaan aukot pään sivuilla, höyhenten peitossa. Niillä on erittäin tarkka kuulo. Täytyykin olla, kun miettii, että minkälaista ääntä mahtaa syntyä, kun mato liikkuu maan sisällä. Rastas siis käyttää hyvin tehokkaasti niitä aistejaan, joita sillä on. Luojan käsiala on täydellistä.

Mietinkin, että meillä ihmisillä on monenlaisia aisteja, mutta emme käytä niitä läheskään aina kovinkaan tehokkaasti. Emme kuuntele itseämme, emmekä havainnoi ympäristöämme, kun on kiire suorittaa päivän tehtäviä ja toimia. Pääsisimme joistakin "ongelmistamme" jyvälle helpommin, jos malttaisimme kuunnella itseämme. Monesti saamme myös ulkoisia merkkejä siitä, että voisimme vaihtaa suuntaa. Minulle itselle varmoja merkkejä suunnan tarkistamisesta ovat ne monet erilaiset tavarat, jotka vain kuin itsestään särkyvät. Yleensä niitä särkyy aika pienellä aikavälillä kolme. Silloin viimeistään alan miettiä, että johonkin minun tulisi nyt kiinnittää huomiota. Näistä merkeistä olen kovin kiitollinen, koska ne auttavat minua tarttumaan ennen pitkää asioihin muuttaakseni niitä.

Elämän havainnointi tuo merkitystä elämiseen yleensä ja se antaa vahvistusta sille tosiasialle, että itsellä on todellakin mahdollisuus tehdä muutoksia elämässä olosuhteista huolimatta joko hyvinkin nopeasti tai sitten kärsivällisyyttä koetellen hitaasti.

"Hillitse kielesi tunteaksesi ajatuksesi. Ohjaa ajatuksiasi, jotta oppisit tuntemaan tosi Itsesi", Yesudian.

"Päämäärää kohti kuljettaessa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota tiehen, jota kulkee. Tie opettaa meille oikean tavan päästä perille ja rikastuttaa meitä matkallamme", Pyhiinvaeltaja, Paulo Coelho.

Isän kuolinpäivä lähestyy ja vaikka siitä on jo neljä vuotta, ikävä tuntuu. Vaan mieleen nousee myös voimakkaana isän huumori. Savolaiset sukujuuret synnyttivät monenlaiset hauskat sanonnat ja jutut, joita vain me lähipiiri hyvin ymmärsimme. Toki niistä pääsivät nauttimaan myös muutkin ihmiset. Isä oli ahkera ja työteliäs mies, mutta aina löytyi tilaa myös olemiselle ja huumorille. Sisareni on kertonut, että isä oli joskus sanonut, että elämässä pitää olla muutakin kuin työntekoa. Lause on jäänyt sydämeeni elämään. Huolet eivät murehtimalla ja valittamalla vähene, vaan täyttävät koko ajatusmaailman. Huumori keventää ja ilo lisää energiaa ja tätä kautta voi oivaltaa uudenlaisia ratkaisuja elämään. Työntekokin voi olla iloista, jos nauttii siitä mitä tekee ja jos työ ei ole vain rahantulon lähde. "Ain laulain työtäs tee".

"Hyvät voimat ja kauniit ajatukset lähestyvät sinua, uudet tuulet, ilon aika ja onnen hetket ovat jo ovellasi", Hyvällä Tuulella, Marleena Ansio.