Sanotaan, että vaikeneminen on kultaa. Pitää paikkansa joissakin tilanteissa. Toisinaan on erittäin tarpeellista tuoda oma näkökantansa asioihin. Rakkaudesta ja sydämestä tuleva puhe on aina energialtaan positiivista, mutta vihaisena lausutut sanat ovat negatiivisiä. Kun miettii, että kaikessa on energiansa, on niillä myös aina tietynlainen vaikutus.

"Jumala näkyy kaikkialla, mutta mieluiten Hän käyttää sanaansa, sillä sana on väreilyksi muuttunutta ajattelua. Sanalla on väkevämpi voima kuin monilla rituaaleilla", Brida, Paulo Coelho.

Uudet haasteet saattavat aluksi pelottaa. Voi epäillä omia kykyjään selviytyä niistä. Kuitenkin on ollut tahtoa ja halua aloittaa uutta, jos vanha ei ole enää herättänyt innostusta tai on tunne, että sen merkitys on vähentynyt; on voinut oppia vanhasta jo kaiken tarvittavan. Voisi yksinkertaisesti luottaa siihen, että uutta työtä aloittaessaan, on saanut myös taidot suoriutua siitä. Ehkäpä juuri siksi vanhasta oli tarve luopua, jotta voisi käyttää uusia taitoja uusissa tehtävissä. Työ opettaa tekijäänsä ja varmuus lisääntyy tehdessä. Innostus ja energian vapaa virtaus kertoo oikeasta valinnasta.

"Valon Soturi ei pelkää itkeä menneitä tai iloita löytäesssään jotain uutta. Tuntiessaan hetken koittaneen hän heittää syrjään kaiken ja lähtee hartaasti uneksimaansa seikkailuun", Valon Soturin Käsikirja, Paulo Coelho.

Elämäntiellä kulkiessaan tulee väistämättä tilanteisiin, jolloin on tehtävä ratkaisuja, jotka poikkeavat aiemmista. Tuntuu, että taaksepäin ei kannata katsoa ja hakea apua ja vastauksia sieltä, vaan on otettava askel eteenpäin, vaikka ei tietäisikään mihin se johtaa. Oikeastaan ei edes tarvitse tietää juuri sillä hetkellä, koska jos paneutuu liikaa lopputulokseen, voi askel jäädä ottamatta. Saattaa käydä, että jääkin polkemaan paikalleen ja silloin kuoppa jalkojen alla syvenee. Siitä on hankalampi lähteä liikkeelle, mutta ei ollenkaan mahdoton. Saattaahan olla, että juuri ratkaisevalla hetkellä ei olekaan tarpeeksi rohkeutta lähteä liikkeelle. Ei huolta, sillä uskon, että meille annetaan uusia mahdollisuuksia, joihin voimme tarttua. Joten ei kannata itseään syyttää, vaan jatkaa elämistä tilanteen kanssa. Rohkeus lisääntyy ja uskallus tehdä muutoksia kasvaa. Vaan, jos uskaltaa ottaa askeleen uuteen suuntaan, huomaa energiansa ja innostuksensa lisääntyvän. Avautuu uudenlainen maailma uusine ajatuksineen. Nämä päätökset on tehtävä itsenäisesti, voi kuunnella muiden mielipiteitä, jos haluaa, mutta päätöstä ei kannata tehdä niiden pohjalta. Päätöksen hetkellä riittää, että on itse varma siitä ja valmis jatkamaan matkaa. Askel kerrallaan tie avautuu edessä ja ratkaisut tuleviin asioihin löytyvät ajallaan. Sisäinen ohjaus ja hetkessä eläminen ovat varmimmat kompassit elämäntiellä.

Paljon olen saanut miettiä positiivisen ja kielteisen energian vaikutuksia. Kielteisyys on kuin imuri, joka imee energiansa toisista. Se voimistuu ja kasvaa toisten energioista. Niille, jotka antautuvat kielteisyydelle, tapahtuu päinvastoin. He väsyvät ja tulevat ponnettomiksi pelkästään antaessaan omaa energiaansa. Positiivinen ihminen lisää toisten energiaa myönteisellä asennoitumisellansa. Hän jakaa omaa positiivistä energiaansa, joka näin ollen leviää muihin ihmisiin. Joskus on haastavaa olla myönteinen. Mietin, että kun keskustelee ihmisen kanssa, joka kaiken aikaa valittaa, arvostelee toisia ja puhuu omasta paremmuudestaan, voiko sanoa suoraan, ettei halua kuunnella tai olla vain hiljaa. Jos myötäilee, menee mukaan negatiivisuuteen ja huomaa oman energiansa vähenevän ja väsymyksen hiipivän. Sen sijaan toinen saa vain kuin vettä myllyynsä. Tulen siihen lopputulokseen, että voi olla hiljaa, ehkä parhain vaihtoehto on kuitenkin sanoa suoraan, ettei halua keskustella asioista tuolla tasolla tai voi lähteä kokonaan pois. Ennen ajateltiin, että on epäkohteliasta sanoa suoraan asioita ja itseasiassa on myös kauniita tapoja sanoa totuuksia. Mielestäni kielteisyyden voi ja saakin katkaista, vaikka toinen saattaa siitä loukkaantua. Se ei kuitenkaan ole tarkoitus, vaan tarkoitus on ennenkaikkea katkaista kielteisyyden energia.Positiivinen energia on sellaista, että kun sitä levittää ympäristöönsä, se moninkertaistuu myös itselle. Laitetaan siis hyvä kiertämään!

"Elämä on aina sellainen, jollaiseksi sen teemme, on aina ollut, tulee aina olemaan", Hyvän Mielen Päivyri 2013.